Hva er båtførerprøven?

En motorbåt, spesielt en kraftig motorbåt, er krevende å styre. Det er viktig å ivareta sikkerheten så opplevelsen blir god for deg og alle de andre ute på vannet. Dette betyr at du må kjenne til vikeplikt reglene, fartsbegrensninger og andre viktige regler som styrer ferdsel i motorbåt.

Båtførerprøven er en teoretisk prøve i grunnleggende sjømannskap i Norge, og den er obligatorisk for førere av enkelte fritidsbåter fra 1. mai 2010. Det obligatoriske kravet til båtførerbevis gjelder båtførere som er født fra og med 1. januar 1980 og senere. Du kan lese mer på Wikipedia og på Sjøfartdirektoratets sider.

 

Slik tar du båtførerprøven

  1. Meld deg på et kurs og gjennomfør kurset
  2. Ta gratistester for å sjekke om du er klar for å avlegge prøven
  3. Registrer deg i Båtførerregisteret og meld deg til prøve på et av testsenterene
  4. Bestå testen og du er nå den lykkelige eier av båtførerbeviset

Båtførerregisteret

De som har gyldig båtførerbevis er oppført i båtførerregisteret. Du må nemlig først registreres i Båtførerregisteret, før du kan avlegge prøven. Det koster kr 744,- å avlegge eksamen, og dersom du ikke skulle bestå koster det kr 392,- pr ekstra forsøk.Dette må gjøres på et av disse testsenterene. Ifølge Sjødirektoratet er det nå også mulighet for å ta testen via video.

Registrer deg her for å ta båtførerprøven.

Kurstilbydere

Det finnes mange som selger kurs. Eksempler på noen av disse er her:

 

Test hvor godt forberedt du er på prøven

testdegselv.no finner du lenker til gode gratis tester for å forberede deg. Her er noen av dem.

 

Video om båtførerprøven

Det er en mye nyttig materiale på Youtube. Vi har valgt ut Nautilas seks videoer.

 

Alle seks videoene kan sees her.

 

Mer om båtførerprøven

Sjøfartsdirektoratet har innført båtførerbevis for å sikre at ferdselen i motorbåt er trygt for alle. Alle personer som skal styre en motorbåt, anbefales å ta båtførerprøven. Skal du kjøre båt som har en motor med over 25 hk må du ha båtførerbevis. Det samme gjelder for førere av båter som er mer enn 8 meter lange. Følgene personer og båter er unntatt kravene om båtførerbevis:

– Personer født etter 1.1.1980, over 16 år, kan føre norsk fritidsbåt opptil 6 meter (26,25 fot). Båten kan ha en motor med opptil 25 hk.
– Under 16 år, med en lengde på inntil 8 meter, maks hastighet på 10 knop eller motor med maks 10 hk effekt.
– Personer født før 1.1.1980 kan føre båt opptil 15 meter uten båtførerbevis eller annet kvalifikasjonsbevis.

Ettersom de fleste båtfører må ha båtførerbeviset, finnes det flere nettsider som lar deg øve til testen. Det finnes både betalte tester og gratis tester. Vi har funnet frem til noen av de beste som du kan lese om her.

Nyt sol og varme ute på vannet, trygt og lovlig med båtførerbeviset i lommen.

Se lenker til gratis båtfører-tester