En motorbåt, spesielt en kraftig motorbåt, er krevende å styre. Det er viktig å ivareta sikkerheten så opplevelsen blir god for deg og alle de andre ute på vannet. Dette betyr at du må kjenne til vikeplikt reglene, fartsbegrensninger og andre viktige regler som styrer ferdsel i motorbåt.

Sjøfartsdirektoratet har innført båtførerbevis for å sikre at ferdselen i motorbåt er trygt for alle. Alle personer som skal styre en motorbåt, anbefales å ta båtførerprøven. Skal du kjøre båt som har en motor med over 25 hk må du ha båtførerbevis. Det samme gjelder for førere av båter som er mer enn 8 meter lange. Følgene personer og båter er unntatt kravene om båtførerbevis:

– Personer født etter 1.1.1980, over 16 år, kan føre norsk fritidsbåt opptil 6 meter (26,25 fot). Båten kan ha en motor med opptil 25 hk.
– Under 16 år, med en lengde på inntil 8 meter, maks hastighet på 10 knop eller motor med maks 10 hk effekt.
– Personer født før 1.1.1980 kan føre båt opptil 15 meter uten båtførerbevis eller annet kvalifikasjonsbevis.

Ettersom de fleste båtfører må ha båtførerbeviset, finnes det flere nettsider som lar deg øve til testen. Det finnes både betalte tester og gratis tester. Vi har funnet frem til noen av de beste som du kan lese om her.

Nyt sol og varme ute på vannet, trygt og lovlig med båtførerbeviset i lommen.

Se alle våre båtfører-tester